23 Magda Peeters

23ste plaats

Leuven is één grote ontmoetingsplek, ik kan echt genieten van de gesprekjes met de mensen die ik tegenkom en voel me er helemaal thuis.

Wonen in een stad is heerlijk en verkleint automatisch je ecologische voetafdruk: het openbaar vervoer is vlakbij en alles is op wandel- en fietsafstand. Tien jaar geleden verving ik mijn auto door een plooifiets.

Mijn thuis is waar er koffie is en kranten liggen… Als koffieaddict ben ik fan van de vele gezellige koffiebars in Leuven. Altijd te vinden voor een koffiemoment op een terrasje.

Tal van Leuvense ondernemers hebben een origineel aanbod en een klantvriendelijke aanpak: de onverpakte winkel Content, Harvest Club, Life Bar, Foodhub, Het Strand, Bakkerij Korst, Alfalfa, Fairco, Hexagon, Noordoever, de kringwinkel, de ijsjes van Den Duw, … Zij zijn de ambassadeurs van Leuven en maken mee Leuven aantrekkelijk. “Goe Gerief” (uitdrukking gepikt van Straatletters) komt uit Leuven.

Trouwe bezoeker van Cinema ZED en de culturele activiteiten bij Opek en STUK. Bij Calico en De Maekerij ontdekte ik het plezier om zelf kleren te maken en te herstellen.

Betrokken bij verschillende bottom-up initiatieven in Leuven: Leuven Soepeert, de geefpleinen, repair cafés , Hart boven Hard, Centrum Economische Ongehoorzaamheid (of website CEO) en website en Maakbaar Leuven .

Een doener die de theorie graag omzet in de praktijk. Het is belangrijk dat initiatieven laagdrempelig zijn zodat ze mensen meetrekken die moeilijker bereikbaar zijn. Burgers zijn al te vaak passieve consument, de uitdaging is hen uit hun comfortzone halen. Ik wil burgers letterlijk en figuurlijk (de) ruimte geven waarbinnen ze zelf de dingen invullen, experimenteren en DOEN.

In 2006 stond ik mee aan de wieg van de Energiesnoeiers. We mogen trots zijn dat het zaadje in Leuven geplant werd. Wonen en werken en de Koepel van de Kringloopwinkels (nu: Komosie) werden in 2007 samen Ambassadeur Sociale Economie voor het thema energie. Twee jaar later werd het idee van de Leuvense energiesnoeiers uitgerold over gans Vlaanderen, wat tewerkstellingskansen bood voor lager geschoolde werknemers. De Energiesnoeiers ontstonden uit een samenwerkingsverband tussen de stad Leuven, Bond Beter Leefmilieu en het sociaal economiebedrijf Wonen en Werken.

Najaar 2016 richtte ik samen met een handvol bezorgde Leuvense burgers het actiecomité Appelgaard Keizersberg  op, tegen de komst van de geplande (en door het stadsbestuur goedgekeurde) commerciële wijngaard van Rik Daems op de Keizersberg. We kregen vlotjes de steun van burgers, buurtbewoners en Leuvenaars die onze standpunten en argumenten deelden.

Het werd voor ons een hete herfst maar op heel korte termijn wonnen we onze strijd.

De Keizersberg bleef een groene en publieke ruimte! Niet elke locatie moet persé commercieel uitgebaat worden.

Intussen maakte ik van mijn passie mijn beroep en werk ik voor de burgerbeweging Maakbaar Leuven. Met Maakbaar Leuven willen we een vuist maken tegen de wegwerkeconomie en van Leuven een slimme en circulaire stad maken. Duurzaamheid, laagdrempeligheid, creativiteit, zelfredzaamheid, samen plezier maken en innovatie: belangrijke waarden van Maakbaar Leuven. Circulaire economie zichtbaarheid geven en concretiseren om van Leuven een circulaire stad maken is het doel.

Verder hou ik van veel groen in huis. Mijn huiskamer wordt stilaan een Urban Jungle. Altijd is er wel een plantje te vinden dat nog niet in de collectie zit. Stekken en allerlei groenten en fruitpitten laten ontkiemen, biosferen in elkaar knutselen, … Experimentjes die me energie geven. Een stekje of pitje te veel? Laat het me weten!

 

 

FILMPJE