13 Leuvenaars kandidaat voor Groen op 9 juni

22 April 2024

13 Leuvenaars kandidaat voor Groen op 9 juni

"Groen heeft in het Leuvens stadsbestuur de voorbije jaren de basis gelegd voor een klimaatstad en een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen, ook voor de toekomstige generaties. Wat in Leuven kan, kan ook in Vlaanderen, België en Europa."

Groen zet in Vlaams-Brabant maar liefst 13 Leuvenaars op de lijst voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni. Onder de kandidaten heel wat vertrouwde gezichten, maar ook enkele nieuwkomers. Eerder werd al bekend gemaakt dat Dieter Van Besien uit Haacht en Aimen Horch uit Vilvoorde de lijsten trekken. 

"Eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg voor iedereen en eerlijke kansen: dat wordt wat ons betreft de inzet van de aankomende verkiezingen. We zijn verheugd dat maar liefst 13 Leuvense kandidaten ons team vervolledigen. Zij brengen tonnen ervaring, enthousiasme en expertise mee. Groen heeft in het Leuvens stadsbestuur de voorbije jaren de basis gelegd voor een klimaatstad en een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen, ook voor de toekomstige generaties. Wat in Leuven kan, kan ook in Vlaanderen, België en Europa", klinkt het bij de lijsttrekkers.

Vlaamse lijst

Op de tweede plaats staat huidig kamerlid en gemeenteraadslid Eva Platteau (42, Kessel-Lo). Eva wil haar ervaring als federaal parlementslid nu inzetten in het Vlaams parlement. Als werkende mama van twee jonge kinderen weet Eva hoe hectisch het leven is voor veel mensen in onze veeleisende samenleving. "In het Vlaams parlement wil ik me daarom inzetten opdat mensen meer tijd hebben om beter voor elkaar te kunnen zorgen. De Vlaamse regering moet veel meer investeren in bijvoorbeeld openbaar vervoer, betaalbare woningen en kwaliteitsvolle kinderopvang. Ook het klimaatbeleid moet eerlijk zijn en mag niet afhangen van de inspanningen van individuen die het goed menen. De politiek moet ervoor zorgen dat de meest ecologische keuze ook de meest logische keuze is", aldus Eva.

Leuvens schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid Lies Corneillie (38, Heverlee) volgt op plaats 4. Als alleenstaande mama weet Lies hoe belangrijk het is om op anderen te kunnen rekenen en zorg te dragen voor elkaar. In Lies vind je dan ook een bondgenoot in de strijd voor een inclusieve en warme samenleving. Zij bouwt als schepen in Leuven elke dag aan het recht op goed wonen en gelijke kansen voor iedereen. Dit doet ze vol enthousiasme en durf, en altijd op zoek naar oplossingen en samenwerking. "In Leuven bouwen we aan een eerlijke en solidaire stad, waar we opkomen voor elkaar. Wat we in Leuven doen met Groen, moet ook in Vlaanderen lukken", stelt Lies.

Nieuwe gezichten Matt Tips (42, Heverlee), Janne Vermeesch (33, Heverlee) en Wouter De Coninck (20, Heverlee) volgen op respectievelijk plaats 9, 10 en 15. Bio-ingenieur Matt is beleidsmedewerker aan de KU Leuven en ijvert vanop plaats 9 voor een solidaire en inclusieve samenleving waar duurzame keuzes ook betaalbaar zijn. Als ambtenaar kent Janne de overheidscontext zeer goed en ziet ze nog verschillende punten waar het Vlaamse beleid aan de slag moet om de basisrechten voor mensen in Vlaanderen in de zorg, in het onderwijs en in cultuur te kunnen garanderen. Wouter is student en pleit voor een Vlaamse overheid die investeert in plaats van bespaart, bijvoorbeeld in kwaliteitsvol openbaar vervoer voor iedereen. 

Anya Topolski (47, Heverlee) staat als onafhankelijke op plaats 18. Anya is professor filosofie en oprichtster van Een Andere Joodse Stem. "Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid, als mens, als Joodse en als professor, om te doen wat ik kan om de wereld een rechtvaardigere plek te maken. Ik pleit voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat en het recht van de Palestijnen om terug te keren naar hun huizen en bezittingen (VN resolutie 3236). Tot dit gebeurt, steun ik de BDS-campagne (boycott, divestment, sanctions). 'Nooit meer' betekent 'nooit meer voor iedereen'", aldus Anya.

Op plaats 20 vinden we tenslotte gevestigde waarde en huidig Vlaams parlementslid An Moerenhout (40, Kessel-Lo). De voorbije jaren vertolkte ze de stem van wie het moeilijk heeft en uit de boot valt. Haar motto is dan ook "een samenleving is op zijn sterkst als we zorg dragen voor elkaar." Bij de opvolgers staat Ferahi Akel (40, Kessel-Lo) op plaats 8. Ferahi is kabinetsmedewerker in Leuven en houdt ervan mensen samen te brengen. "Samen strijden voor een rechtvaardige wereld met gelijke kansen voor iedereen en respect voor de natuur. Samen stenen verleggen. Dat is wat ik graag doe en wil blijven doen", vertelt ze.

Federale lijst

Ook op de federale lijst is Leuven vertegenwoordigd. Gemeenteraadslid Ann Li (41, Heverlee) staat op plaats 4. Vanuit haar eigen ervaringen en expertise engageert ze zich voor de strijd tegen racisme en discriminatie en een betere ondersteuning voor mensen met postvirale aandoeningen, thema's die haar nauw aan het hart liggen. Collega-gemeenteraadslid Heidi Vanheusden (61, Kessel-Lo) volgt op de 13e plaats. Als adjunct-hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum strijdt Heidi voor kwaliteitsvolle betaalbare zorg voor iedereen in alle stadia van het leven: "De toekomst moet socialer en duurzamer. Ik ben ervan overtuigd dat we ervoor kunnen zorgen dat iedereen de zorg krijgt waar die recht op heeft, hoe groot de uitdagingen ook zijn."

Leuvens schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie David Dessers (51, Kessel-Lo) duwt de lijst. Als vader van twee studerende dochters maakt hij zich wel eens zorgen om de toekomst en de wereld waarin zij hun leven zullen uitbouwen. Die toekomst verdraagt geen klimaatgetreuzel, wapengekletter en verdeeldheid. Maar net dan put hij hoop uit Leuven en al die andere steden die voorop lopen in de transitie naar een klimaatrechtvaardige toekomst. Wat daar kan, moet overal mogelijk zijn. "Meer dan ooit hebben we nood aan een sterke groene en progressieve stem, ook in het parlement en in de regering", besluit Dessers.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Leuvens schepen Thomas Van Oppens (35, Kessel-Lo) op zijn beurt de lijst van zusterpartij Ecolo in Waals-Brabant duwt.  Hij liet eerder optekenen dat hij op die manier samenwerking over de taalgrens wil aanmoedigen. 

Europese lijst

Ook op de Europese lijst prijken twee Leuvenaars: nieuwkomer Jan Steurs (38, Kessel-Lo) op plaats 4 en minister van staat Magda Aelvoet (80, Leuven) op plaats 11. Jan pleit voor een verenigd, federaal Europa: "Een Europa dat symbool staat voor democratie, mensenrechten en met de ambitie om de klimaatcrisis aan te pakken. Met niet alleen een sterker Europees parlement, maar ook met burgerpanels en het uitbreiden van het burgerinitiatief."

"Als er een parlement is waarvoor ik na al die jaren graag wil opkomen, dan is het wel het Europees Parlement. Het is een parlement dat je direct in contact brengt met collega’s van intussen 27 landen, die zich samen buigen over Europese en wereldproblemen. Europa speelt een rol in de wereld, een niveau dat geen enkele lidstaat alleen aankan", besluit Magda.